Március hónapban is folytatódott a kérdezz-felelek a HR Portál rovatában. Mivel Magyarországot is elérte a koronavírus járvány, hirtelen megszaporodtak a kapcsolódó kérdések, amelyeket a válaszokkal együtt csokorba gyűjtöttünk.

Hogyan lehet szabadságot írni egy fizetett ünnepre?

A március 15-i vasárnapi napra szabadságot írt ki a munkáltató, de mégis hogyan lehetséges ez? A választ itt találja.

Házi karanténba kényszeríthet-e a főnököm, ha Spanyolországból jöttem haza?

Az első kérdések egyike volt egy olyan munkavállalótól, aki még külföldön tartózkodott, amikor elkezdődtek a járvány miatti megszorítások. A házi karantén azóta is gyakorlat, ezért még mindig aktuális lehet a kapcsolódó válasz, amelyet itt olvashat.

Miért nem kérhetek fizetés nélküli szabadságot koronavírus idején?

Logikus kérdés a munkavállalótól, különösen, ha a betegség kockázata életkoránál fogva az ő esetében magasabb. A munkajogi válasz akkor még úgy íródott, hogy a Magyar Kormány Munka Törvénykönyvét érintő rendelete még nem volt terítéken.

Kirúghatnak-e végkielégítés nélkül a koronavírus miatt?

A legtöbb kérdés pedig a járvány miatt nehéz helyzetbe került munkáltatóknál történő munkaviszony megszüntetéssel és a vonatkozó elszámolással kapcsolatos. Az egyikre a válasz itt található.

Felmondhatnak-e nyugdíj előtt végkielégítés nélkül a koronavírus miatt?

A végkielégítés kifizetésénél úgy látszik több munkáltató is megpróbál spórolni. Egyoldalú döntéssel azonban a munkáltató nem vonhatja meg a végkielégítést a munkavállalótól. Részletesen itt fejtettük ki a tudnivalókat.

Közös megegyezés koronavírus-helyzetben

Egy bónusz írás a közös megegyezés tárgyalásáról munkavállalói szemszögből.

Részletes, személyre szabott jogi tanácsadáshoz állunk rendelkezésre itt. Ez ilyen egyszerű: Munkajog az Ön szolgálatában!

Kövessen minket a Facebookon is!