Munkajog vezetőknek

Amennyiben a vezető tisztségviselőt (ügyvezető, igazgatósági tag) munkaviszony keretében alkalmazzák, illetve ha a munkavállaló egyébként kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be (pl. cégvezető, pénzügyi főosztályvezető, HR igazgató, marketing igazgató stb.) és megfelel a törvényi feltételeknek, a vezető állású munkavállalóra vonatkozó speciális munkajogiszabályait kell alkalmazni már a munkaviszony létesítése során is.

Mivel a vezető állású munkavállaló munkaszerződése a Munka Törvénykönyvének előírásaitól számos tekintetben akár a munkavállaló hátrányára is eltérhet, érdemes, ha a vezető állású munkavállaló a munkaszerződés tervezetet a saját munkajogi szakjogászával véleményezteti még aláírás előtt.

A munkaszerződéssel szoros összefüggésben a gyakran alkalmazott versenytilalmi megállapodás feltételeinek a kialakításához, illetve a kötöttségektől való szabadulás lehetőségeinek feltárásához munkajogi szakjogász segítségét lehet igénybe venni.

A vezető állású munkavállalók munkájának ellentételezése a munkabéren túl jellemzően tartalmazza a bónusz vagy prémium lehetőségét. Gyakran nem ismerik a kettő közötti különbséget és nem tudják, mire kell odafigyelni a feladatok teljesítése során, pedig egy nem fizetés esetén nem mindegy, hogy a bíróság előtt kikényszeríthető lesz-e a munkavállalói igény vagy sem.

A vezető állású munkavállalók munkája fokozott szakértelmet és odafigyelést igényel, felelősségük is magasabb mértékű. Egy esetleges hiba sokkal nagyobb súllyal esik a latba és jelentősebb károkat okozhat, a munkavállalói kártérítési felelősség korlátai ugyancsak magasabban kerültek meghatározásra. Amennyiben munkáltatói felelősségre vonás fenyeget, ajánlott saját munkajogi szakjogász segítségét kérni a kockázatok minimalizálása érdekében.

A vezető tisztségviselői jogviszony, illetve munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos kilépési feltételek tárgyalásában jogi észrevételekkel segítjük a vezető állású munkavállalót, továbbá elszámolási vagy jogvita esetén a vezető állású munkavállaló jogi képviseletét látjuk el a munkáltató, hatóságok, valamint bíróságok előtt.

Kérdése van? Jelentkezzen online tanácsadásra!