Hohohó…! A Mikulás nemsokára szánra ül és világszerte sok gyermeknek okoz örömet a rengeteg ajándékkal. Vajon milyen lehet a Mikulás mint munkavállaló munkája magyar munkajogi szemüvegen keresztül?

A munkakör

Már önmagában a Mikulás munkakörének megnevezése sem egyszerű feladat. Persze ha megkérdezzük bármelyik ajándékváró gyermeket, egyből fel tudja sorolni a Mikulás munkaköri feladatait. Lista készítése a jó és kevésbé jó gyerekekről, a gyerekek címei alapján útvonal megtervezése, az ajándékok csomagolása és címkézése, a rénszarvasok és szán fuvarozásra alkalmas állapotának ellenőrzése és végül az ajándékok házhoz szállítása.

A munkaidő

Mindezt persze egy nap leforgása alatt, amely óvatos becslések szerint is gyors tempót igényel. Így persze a munkaideje is párját ritkítja. Egyes számítások szerint kb. 91 millió háztartásba szállít a Mikulás, ahol legalább egy jó gyermek él. A Föld forgását is beleszámítva nem 24, hanem 31 óra áll rendelkezésére, így másodpercenként 822 gyermeket ajándékoz meg. Arról nem is beszélve, hogy ez alatt kb. 117 millió km-t tesz meg. És akkor ebbe még nem kalkulálta bele senki a kötelező munkaközi szünetet. A munkaközi szünet a magyar szabályok szerint, ha a munka meghaladja a 6 órát, akkor legalább 20 perc, ha meghaladja a 9 órát, akkor legalább további 25 perc. Az biztos, hogy ilyen sebesség mellett a munkaidő-nyilvántartás vezetése már nem fér bele.

Idényjellegű munka

A Mikulás munkája, mivel munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik, idényjellegű munkának minősül. Az idényjellegű munka esetén a munkaidőkeret legfeljebb 6 hónap lehet. Sőt, vasárnapra is elrendelhető rendes munkaidő (igaz, ebben az évben pénteken jön a Mikulás) és egyenlőtlen munkaidő-beosztás is alkalmazható. Ezzel persze a Mikulás nem feltétlenül értene egyet, ha azt is számításba vesszük, hogy egyes források szerint az év többi napján folyamatos munkával készíti elő, hogy egy nap alatt ki tudjon osztani minden ajándékot.

Munkavédelem

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Mikulás igencsak hideg munkakörnyezetben dolgozik, az ő munkája – beleértve a szánon suhanást, a tetőn mászást és a kéményen lecsúszást – nagyrészt szabadban végzett fizikai munka. Hidegnek minősülő munkahelyen munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces, szélsőségesen hideg időjárási körülményeknél akár hosszabb időtartamban, pihenőidővel megszakításra kerüljön a munkavégzés. A pihenőidőt pedig a kinti hideg környezethez képest melegebb, lehetőleg fűtött, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott pihenőhelyen kell tölteni. Erre a célra nyilvánvalóan megfelelhet egy kényelmes fotel a kandalló előtt, miközben a Mikulás meleg tejet szürcsölget és kekszet majszol, amit a gyerekek készítenek ki neki.

Fokozott felelősség

Végezetül kiemelném, hogy a Mikulás gondatlan károkozás esetén is a teljes kárért felel, lévén, hogy mint a munkáltató vezetője – de legalábbis mint a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört betöltő munkavállaló – vezető állású munkavállalónak minősül. Ebből pedig az is következik, hogy nem profitálhat a kollektív szerződés előnyösebb szabályaiból, mert annak hatálya nem terjed ki rá.

kép forrása: VectorStock

Kövessen minket a Facebookon is!