Munkajogi szakértőként februárban is válaszoltunk kérdésekre a HR Portál rovatában. Szolgálati járandóság, műszakpótlék, munkaidő nyilvántartása, valamint a részmunkaidő és szolgálati idő összefüggései volt a téma.

Jár-e szabadságvesztés ideje alatt szolgálati járandóság?

A szabadságvesztés (beleértve az előzetes letartóztatást és az őrizetbe vételt) tartamára is jár a szolgálati járandóság, a tényleges kifizetés teljesíthetősége érdekében azonban nyilatkozni szükséges. A részletekről a HR Portál oldalán itt olvashat.

A műszakpótlék fizetésének kijátszása a munkáltató által és annak lehetséges következményei

Nem jogszerű, ha a munkáltató a műszakpótlék megfizetését úgy próbálja meg elkerülni, hogy a munkaidő nyilvántartást nem a valóságnak megfelelően vezeti vagy erre utasítást ad. A részletes válaszért kattintson a HR Portál oldalon ide.

Mit tehetek, ha nem kaptam meg a kilépő papírokat és a munkabérem?

Az még nem probléma, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója által aláírt felmondást személyesen nem ő, hanem más – például az általa megbízott személy (jogi képviselő, könyvelő stb.) – adja át a munkavállalónak. Az már viszont jogellenes, ha a munkáltató nem tesz eleget az elszámolási kötelezettségének. A cikkért kattinston a HR Portál honlapján ide.

Két részmunkaidős állás teljes munkaidősnek minősül-e szolgálati idő szempontjából?

Biztosan többeket is érint ez a kérdés, a választ itt találja.

Kövessen minket a Facebookon is!